Thursday, August 16, 2012

Sejarah Perjuangan UMNO: Dari Matlamat Suci Sehingga Ke Tebing Kegelinciran


Sejarah Perjuangan UMNO: Dari Matlamat Suci Sehingga Ke Tebing Kegelinciran

Sebelum wujud UMNO (PEKEMBAR) pada 11 Mei 1946, sebenarnya sudah ada banyak pertubuhan dan persatuan Melayu yang telah merintis cita-cita untuk merdeka. Pengaruh mereka luas sehingga ada yang mendapat dokongan dari Indonesia dan juga di Britain. Peranan pejuang kemerdekaan ini telah digunakan oleh Dato’ Onn bagi menakut-nakutkan Inggeris supaya segera membubarkan Malayn Union. Matlamat utama perjuangan UMNO selain pembubaran Malayan Union ialah untuk mengembalikan kedaulatan dan maruah raja-raja Melayu dan menuntut keadilan dan kebajikan terhadap kedudukan sosial dan ekonomi orang Melayu. Tekanan daripada bekas-bekas anggota kumpulan kiri Melayu  telah mendesak UMNO menuntut kemerdekaan . Hal ini telah mendatangkan masalah kepada  Dato’ Onn selaku Yang Di Pertua UMNO yang mengunjurkan kemerdekaan  pada tahun 1958 iaitu 10 tahun persediaan sebelum bekerajaan sendiri.

Dato’ Onn yakin beliau akan dapat mempengaruhi Inggeris sama ada secara lembut,  berdiplomasi atau desakan agar mengembalikan semula hasil mashul  fizikal dan moral yang telah menyumbang keharmonian kerajaan Inggeris dengan menuntut Inggeris mwengembalikannya kepada orang Melayu dengan memberi latihan dan kemahiran dalam semua bidang terutamanya dalam bidang teknikal, teknologi, pendidikan dan sains. Ini adalah kerana Dato’ Onn mengetahui keterikatan British yang turut menandatangani Perjanjian Atlantik 1945.

 Di pihak Inggeris pula, bagi mengelakkan pengaruh mereka terpinggir, Inggeris telah merancang secara halus memastikan kemerdekaan yang akan diberikan kepada Tanah Melayu tidak mendatangkan masalah ekonomi dan social mereka. Inggeris telah merancang perhubungan diantara British dan Tanah Melayu mesti dapat diteruskan seperti biasa dalam keadaan kedudukan mereka seperti tuan atau mulia dan dihormati lebih dari orang Melayu selaku bekas tanah jajahan. Ini adalah kerana jiran-jiran Eropahnya seperti Belanda, Perancis, Sepanyol dan lain-lain yang terpaksa melepaskan tanah jajahan mereka setelah bertembong atau berperang dengan anak tempatan telah  terputus hubungan di antara keduanya. Akibatnya mereka menghadapi krisis ekonomi dan kehilangan tempat atau negara untuk pasaran barangan dagangan mereka. Peperangan yang berlaku dengan pribumi yang menuntut kemerdekaan telah memakan belanja yang sangat besar sehingga hampir melumpuhkan negara asal.

Sehubungan itu, British telah membuat dasar mengelak daripada berlaku pertempuran atau peperangan dengan menjanjikan kemerdekaan secara diplomasi tetapi berusaha melambat-lambatkan tarikh dan tempuh untuk kepentingan British dan kestabilan ekonomi dan masa hadapan mereka. Bagi menyakinkan anak tempatan bahawa mereka mereka tidak mungkir janji untuk member kemerdekaan, British telah menguar-uarkan komitmen mereka yang telah menandatangani Perjanjian Atlantik. Perjanjian ini telah memutuskan bahawa negara-negara takluk akan diberi hak memerintah sendiri atau kemerdekaan secara berperingkat-peringkat mengikut kesediaan dan negara penjajah dikehendaki memberi latihan dan kemahiran dalam segala bidang kepada anak tempatan ke arah persediaan bekerajaan sendiri.

Dengan itu, British telah memilih UMNO sebagai pemangkin warisannya bagi memastikan semua bidang dan  perusahaan yang berkepentingan terutamanya dari segi ekonomi tidak akan merugi atau mengurangkan dari apa yang pernah didapati selama ini. Halangan utama British ialah perwatakan dan kewibawaan Dato’ Onn selaku ketua dan pemimpin UMNO yang sangat berpengaruh dan berwibawa. Beliau dilihat sebagai orang yang sangat cerdik, keras kepala dan kuat kemelayuaannya serta sangat bersemangat  memperjuangkan  rakyat marhein dan merupakan penghalang agenda British. Dato’ Onn dianggap penghalang besar dan boleh mencacatkan tujuan tersirat pemberiaan kemerdekaaan kepada Tanah Melayu. Inggeris telah berusaha sedaya upaya mencucuk jarum dan menyibar fitnah untuk menyingkirkan Dato’ Onn dengan menghasut Sultan Ibrahim dan pemimpin-pemimpin Melayu lain. Usaha mereka secara halus akhirnya berjaya memberi tekanan dan mengelirukan orang Melayu sehingga Dato’ Onn dengan sendirinya ditolak oleh orang Melayu sendiri. Dato’ Onn telah digantikan dengan YM Tunku Abdul Rahman yang dianggap begitu ideal oleh Inggeris dalam mencapai matlamat untuk mengekalkan pengaruh mereka.

Semenjak itu, segala perancangan seperti perundangan, pembangunan dan kemajuan social adalah mengikut acuan sistem dan prosudur British. Tanah Melayu berjaya membangun dengan baik kerana mengutamakan bidang pelajaran dan kesihatan dari bidang-bidang lain. Kadar buta huruf menurun dan peratus kadar rakyat berpendidikan meningkat lebih dari 50%. Hal ini telah menyumbangkan sumber tenaga kerja berpendidikan dan berjaya menggerakan pembangunan industry dengan cepat dan drastik. UMNO pada dasarnya berjaya memajukan nasib dan pembangunan orang Melayu. Malangnya kejayaan-kejayaan pembangunan fizikal tidak selari dengan kerohanian, suatu budaya Melayu yang tinggi yang diabaikan oleh generasi-generasi pelapis. Sehingga warisan UMNO pada hari ini sangat kelihatan lebih mementingkan diri, tidak amanah dan mengambil kesempatan membolot kekayaan dengan cara yang tidak bermaruah. Mereka telah meletakkan nasib UMNO di tebing kegelinciran dan akan ditolak oleh orang Melayu banyak.

Oleh Tun Sheikh Engku Bendahara
Johor Bahru 12.8.2012

No comments:

Post a Comment

 
Copyright 2009 Minda Politik
BloggerTheme by BloggerThemes | Design by 9thsphere