Friday, June 15, 2012

Bangkai Gajah Tidak Boleh Ditutup Dengan Sehelai Daun…..


Bangkai Gajah Tidak Boleh Ditutup Dengan Sehelai Daun…..

Pertemuan dengan bekas bos lama yang mengaku bersahabat baik dengan DSAI sejak di zaman persekolahan telah mengingatkan Tun Sheikh tentang pendirian yang diambilnya ketika DSAI dituduh liwat oleh kerajaan dan merengkok dalam penjara beberapa tahun kerana sabit kesalahan pecah amanah dan salah menggunakan kuasa ketika menjadi TPM dan Menteri Kewangan. Beliau berjaya meletakkan dirinya sebagai pegawai kanan kerajaan yang tidak menyebelahi mana-mana pihak tetapi satu pengajaran yang amat Tun Sheikh setuju dengan pendirian yang dibawanya ialah memberi  kefahaman kepada sahabat handainya samada yang bertujuan memerangkap atau bersahaja, bahawa beliau tiada di tempat dan tidak melihat dengan matanya sendiri ketika DSAI meliwat pemandu dan adik angkatnya yang telah membuatkan bos-bos jabatan  kerajaan yang pro dan kaki mengampu UMNO&BN bungkam dan malu. Jauh dalam hati Tun Sheikh, jika bertegas menggunakan dasar dan peraturan Islam, ia adalah amat adil dan melindungi semua dari penganiayaan tidak kira bangsa atau agama.

Apabila dibandingkan dengan isu video seks yang dibuat oleh Datuk Trio Umno, akal yang waras memang tidak menafikan pengesahan polis bahawa video itu adalah asli. Bagi mereka yang tidak bersangka buruk maka akan terus terfikir bahawa polis pun bermain politik kerana isunya bukan video itu tetapi pelakon, pelaku dan perbuatan seks itu adakah benar-benar DSAI. Video tape itu memang asli tetapi yang dipertikaikan ialah pelakon di dalamnya dan ini tidak dijawab oleh PDRM secara sainstifik kerana mereka bukan pakar dalam bidang itu dan amat kelihatan mereka seperti diarah membuat pengumumam sedemikian untuk meyakinkan rakyat jelata yang mudah dipengaruhi dan mudah digempak.
Jika mengikut cara perundangan Islam, video tape ini tidak boleh menjadi saksi atau bukti kerana tidak boleh berkata-kata dan tidak boleh mengangkat sumpah berkata benar dan segalanya adalah benar kerana ia hanyalah  bentuk peralatan. Lebih jauh lagi video tape itu tidak merakam atau tidak nampak dengan jelas dengan mata kameranya, batang pensil DSAI memasuki lubang botol punggung budak homo itu. Yang lebih menarik lagi ialah kedapatan secara sainstifik banyak DNA sperma ramai lelaki lain dalam bacaan DNA yang diambil dari lobang punggung budak homo yang dianggap baik dan suci oleh mahkamah . Dan lebih kelakar lagi ialah DNA milik lelaki yang ramai itu lebih domain atau jelas dan nyata dari yang serupa seperti milik DSAI.

Sehubungan itu, kebarangkalian perbuatan DSAI untuk menjadi orang tertuduh utama agak longgar dan memang wajar akhirnya kes ini ditutup dengan tertuduh dibuang kes. Jika ia diteruskan akan lebih memperbodohkan institusi kehakiman negara dan akan terus memalukan agensi-agensi professional milik kerajaan yang kelihatan begitu cuai, bodoh dan tidak mengikut standard antarabangsa meskipun semua peralatan moden yang digunakan adalah serupa dipakai di luar negara. Masalah sebenar bukanlah masalah kejituan peralatan tetapi masalah intergriti manusia yang menggunakannya yang bersifat tidak amanah atau dipaksa oleh tangan gaib.

Seperti dijangka,  dendam kesumat terhadap DSAI memang tidak habis disitu dan akan berterusan selagi orang yang memegang kuasa itu sendiri tidak berubah atau ditukar kepada yang lebih amanah, telus dan berintergriti. Masalahnya orang yang sedang memegang kuasa bukanlah diri individu yang berjalan bersendiri atau seorang diri tetapi terdiri dari sebuah kumpulan besar yang saling bantu membantu dan berusaha mewangikan diri dengan menggunakan kuasa dan pelbagai cara termasuk merasuah daripada bau busuk hasil tangan mereka yang tidak boleh ditutup lagi.

Sekiranya seluruh rakyat faham dan sanggup berkorban demi menyelamatkan moral dan nilai kebudayaan bangsa melalui kuasa pilihanraya dengan menolak atau membuang mereka, maka dengan cara itu sahaja diperkirakan bau bangkai yang menyengat hidung ini dapat diatasi. Sekiranya hal yang sama berlaku lagi dan menjadi budaya juga kepada parti pemerintah baru maka rakyat perlu menggantikan mereka dengan yang lain dan kepekaan serta kebijaksanaan rakyat yang sanggup berkorban dan menentukan hala tuju dasar pemerintahan ini akan menguntungkan rakyat sendiri.

Kadang-kadang Tun Sheikh terfikir adakah mungkin selagi Tun M yang digambarkan oleh musuhnya sebagai bapa kejahatan masih hidup maka kebobrokan politik negara akan berterusan. Ini adalah kerana beliau adalah mentor kepada pemimpin umno pada hari ini. Usia beliau pernah didoakan panjang oleh seorang ulamak sebagai balasan Tuhan terhadap dasar-dasar akal pemikirannya yang merosak bangsa dan agama ketika beliau berkuasa dahulu. Panjang umur beliau didoakan juga supaya beliau bertaubat jika beliau tidak sengaja atau terpaksa berkelakuan zalim ketika berkuasa dahulu tetapi jika beliau sengaja dan berbangga dengan keangkuhan yang ditunjukkan, kepanjangan umur beliau akan membelit nafas leher tuanya sehingga menjadikan hidupnya yang tidak ketahuan hari matinya  menjadi begitu tidak selesa dan tersiksa di dunia lagi.

Kita boleh mengambil berbagai iktibar dan kesempatan. Apa yang terpampang di depan mata kita ini hendaklah dimanfaatkan sebaik mungkin. Marilah kita memilih diri kita sendiri menjadi manusia berkebajikan daripada menyokong atau bersubahat dengan kejahatan. Mari sama-sama kita menegak kebaikan dan mencegah kemungkaran. Iman yang tinggi adalah kesanggupan kita mencegah kemungkaran dengan perbuatan, memangkah dan memilih calon mewakili kita dalam kerajaan adalah perbuatan dan iman yang rendah sedikit daripada itu kita mencegah dengan lidah atau percakapan dan kata-kata atau melalui penulisan dan selemah iman kita mencegah di dalam hati, tidak sanggup bersubahat dan tidak merelakannya di dalam hati.
Oleh Tun Sheikh Engku Bendahara
Pontian 10.6.2012

No comments:

Post a Comment

 
Copyright 2009 Minda Politik
BloggerTheme by BloggerThemes | Design by 9thsphere