Tuesday, April 20, 2010

TEORI RAHMAN DALAM POLITIK MALAYSIA

TEORI RAHMAN DALAM POLITIK MALAYSIA ANTARA WAJAR DAN SPEKULASI

Entah bila teori RAHMAN ini wujud tidak pula Tun Sheikh tahu tetapi pernah terbaca dan terdengar diperkatakan bukan saja di dalam akhbar, majalah, buku dan penerbitan berbau politik tetapi juga dari tokoh-tokoh politik dari peringkat cacai bawahan hinggalah ke peringkat menteri. Tun Sheikh sendiri pernah mendengar dari mulut mereka seolah-olah mereka percaya dan yakin kebenaran atau ketepatan teori RAHMAN dalam politik Malaysia. Dan mereka yang taksub mempercayai teori ini ialah orang Melayu UMNO.

Apakah teori RAHMAN ini? Secara ringkas, RAHMAN adalah paduan singkatan nama Perdana Menteri Malaysia yang sudah memerintah, sedang dan juga akan menjadi PM. Teori ini popular di zaman Dr Mahathir dijangka menjadi PM dahulu. R ditunjuk kepada Tunku Abd Rahman, A bagi Tun Abdul Razak, H bagi Tun Hussein Onn, M untuk Dr Mahathir, A untuk Abdullah Badawi dan N ditujukan kepada Najib. Teori ini heboh dan banyak diuar-uarkan ketika Dr Mahathir benar-benar terpilih menjadi PM.

Bertambah kelakar, seolah-olah Dr Mahatir ketika itu seperti menerima teori ini dan apabila beliau menyingkir Dato’ Musa Hitam selaku Timbalan Perdana Menteri, maka gambaran ketepatan teori RAHMAN bertambah meyakinkan. Orang Melayu UMNO pula seolah-olah dapat menerima tindakan Dr. Mahathir itu kerana sudah yakin teori RAHMAN adalah suatu ketetapan futuristik barisan kepimpinan untuk negara ini.

Apabila Dr Mahathir mula mencipta nama dengan pelbagai rektorikanya, terdengar pula bahawa teori RAHMAN adalah hasil dari ilmu nujum ketua sami Hindu di India yang sangat terkenal iaitu dikatakan sebagai bapa angkat kepada Dato’ Samivellu. Kemudian diuar-uarkan pula bahawa ketua sami ini adalah penasihat futuristik Dr Mahathir, Perdana Menteri Malaysia dan ini berlaku atas saranan Dato’ Samivellu yang begitu rapat dengan PM ketika itu.

Apabila imej Dr. Mahathir seperti tercemar kerana bergantung kepada nujum ketua sami Hindu India, berita angin pun bertiup mengatakan bahawa sami berkenaan adalah pakar kaji bintang yang disamakan dengan ilmu falak dalam Islam.

Apabila Encik Ghafar Baba dilantik menjadi TPM, banyak tokoh UMNO mengelabah kerana risau jika A dalam teori RAHMAN bermaksud Abd Ghafar Baba. Mereka berasa lega apabila Anuar Ibrahim pula menggantikan Encik Ghafar menjadi TPM. Pada masa yang sama orang luar melihat ahli-ahli UMNO seolah-olah sedang mabuk kuasa dan kemewahan dan ternampak Dr. Mahathir tersenyum sinis kerana beliau berjaya menarik perhatian orang UMNO supaya melihat badai-badai kepimpinan TPM dan leka dari memerhati kerusi PM sendiri. Maka kekallah beliau di kerusinya sebagaimana hajat di hati.

Apabila Anuar Ibrahim dipecat pada tahun 1997, keluar pula berita seorang penujum firasat muda yang dikatakan lahir di Perak, beragama Islam dan berguru di India yang telah lama menguar-uarkan kebejatan Anuar dan beliau menolak kepercayaan bahawa Anuar akan menjadi PM selepas Dr Mahathir. Beliau juga bersetuju dengan teori RAHMAN tetapi A selepas M bukanlah Anuar Ibrahim. Tetapi beliau sendiri tidak tahu siapa kecuali hanya selepas pelantikan Abdullah Badawi maka orang UMNO yang taksub menganggap petunjuk nujum muda dari Perak ini tepat.

Selepas Abdullah, berita atau cerita nujum UMNO ini hilang begitu sahaja tetapi dari kalangan pembangkan terdengar cerita bahawa bapak nujum, bekas PM seolah-olah hilang akal kalau Abdullah tidak mahu meletak jawatan dan jika tidak mahu melantik Najib sebagai pengganti Perdana Menteri. Jika Najib berjaya menjadi PM maka sempurnalah teori RAHMAN dan berbahagia dan makmurlah Malaysia.

Sungguh pun cerita ini dianggap benar dan kelakar tetapi Tun Sheikh tidak dapat senyum kerana hati tidak tergerak untuk menerima dan jauh sekali mempercayainya. Sebaliknya kepala ini lebih suka dan senang untuk menggeleng-geleng melihat telatah dan kerenah Melayu UMNO yang mewakili bangsa kita menjadi kerajaan sekarang. Terasa dan terbau betapa busuknya mereka dalam kealpaan dan kelalaian.

Apa yang Tun Sheikh yakin, itu pun kerana ada kata-kata insyaallah dari seorang ulamak Melayu ahlul bait yang telah pun pergi meninggalkan kita tiga tahun lepas, mengatakan bahawa dalam firasatnya, Allah menjadikan Kelantan sebagai transit iman fisabillilah di alam Melayu dan Malaysia dan akan terbuka atau meletus tempat mati shahid kepada pejuang atau tentera Allah yang rindu kepada mati shahid dekat dengan Kelantan itu.

Kemudian katanya Melayu UMNO yang sombong akan diuji oleh Allah dengan kehilangan kuasa sedikit demi sedikit mulai dari sebelah utara bawa ke selatan. Sekiranya Melayu UMNO terus sombong dan terus menipu bangsa dengan permainan politik Islamnya, maka kuasanya akan terkubur dalam kehinaan. Benteng terakhir mereka ialah negeri di selatan tetapi tidak mustahil dari selatan juga akan menghimpit mereka kecuali mereka insaf dan kembali ke pangkal jalan sebelum berlaku gerhana matahari dan bulan yang mendatangkan penyakit dan merosakan tanaman. Wallahualam.

Firasat ini Tun Sheikh dengar pada tahun 1996, kini sudah 14 tahun berlalu dan seolah-olah terasa ada kebenarannya memandangkan kekalahan UMNO di Kedah, P. Pinang, Perak, KL dan Selangor. Manakala di Kelantan, Islam terus kukuh dan di selatan Thailand tempat kelahiran ramai ulamak Melayu dan wali Allah dari keturunan ahlul bait telah berlaku pertembongan agama antara Islam dan Budha. Setiap hari ada sahaja berita kematian dan pembunuhan.

Marilah sama-sama kita renongkan dan marilah sama-sama membantu menjadi agen kebaikan daripada menjadi agen kebejatan. Tidak kiralah samada kita UMNO atau bukan asal kita Islam, marilah kita junjung setinggi-tingginya agama Allah ini dengan ilmu yang Tuhan bekalkan kepada kita. Itu juga janganlah kita perkirakan sangat kerana semua ilmu adalah dari sisi Allah dan tentunya kita telah mengenal pasti kebaikan dan keburukannya. Maka ambil dan pergunakan ilmu yang baik tidak kira samaada ilmu dunia dan akhirat mengikut fitrah kebaikannya untuk mengimarah atau mendaulatkan kebaikan dan kebajikan.

Kepada umat Islam Malaysia, marilah kita bersatu padu mendokong perjuangan memartabatkan kebajikan dan kebaikan mengikut kehendak agama kita. Kita menyokong mereka yang berjuang kearah ini dan kita tinggalkan Melayu UMNO jika mereka terus sombong dan angkuh dengan kuasa, dan jika mereka tidak mahu dan masih menipu kita dalam hal ini.


Oleh Tun Sheikh

2 comments:

  1. Tun sheikh,
    ana rasa enta tak habiskan lagi teori RAHMAN tu, ada lagi selepas Rahman tu, Al-Haj...huruf A selepas Rahman...apakah Anwar Ibrahim, Abdul Hadi Awang atau ?

    ReplyDelete

 
Copyright 2009 Minda Politik
BloggerTheme by BloggerThemes | Design by 9thsphere